Sunday, May 8, 2011

LATIHAN CAKAP AJUK DAN CAKAP PINDAH

Setelah membaca nota tentang cakap ajuk dan cakap pindah, cuba anda buat latihan berikut untuk menguji kefahaman anda. Semoga berjaya!


Tukar cakap ajuk di bawah ini kepada ayat cakap pindah.


a. “Pokok di belakang rumah aku tu dah tumbang. Habis dapur rumah aku ditimpanya,” keluh Mak Minah.
b. “Aduh, sakitnya kaki aku! Siapalah yang membuang kaca di tengah jalan ni!” ujar Kamal.
c. “Jangan lupa membeli tepung apabila kau ke kedai nanti. Emak nak buat karipap,” kata emak Rosyam.Tulis perbualan di bawah ini semula dalam bentuk karangan biasa dengan menggunakan ayat cakap pindah.


Dahlan : Kamu nak pergi ke mana pagi-pagi ni?
Ranjit : Saya nak pergi ke Taman Metropolitan Kepong sekejap.
Dahlan : Kamu nak buat apa di sana pagi-pagi ni? Ada apa-apa acara ke di sana?
Ranjit : Tidaklah. Saya cuma nak berjonging di taman tu. Di situ ada lorong untuk berlari, berjalan dan kawasan untuk bersenam. Lagi pun, pemandangannya cantik. Kalau kamu mau ikut serta, marilah.
Dahlan : Kalau begitu, tunggu sekejap. Saya nak tukar baju sukan dulu.


Tukarkan setiap ayat cakap pindah yang berikut kepada ayat cakap ajuk.


a. Dr Asrul menasihati Tarmizi agar rajin memakan ubat supaya cepat sembuh.
b. Cikgu Fauziah mengatakan bahawa bukan sayur sahaja menjadi makanan kura-kura, malahan haiwan itu juga memakan buah-buahan.
c. Haji Ismail menganggarkan bahawa berat ikan keli di dalam akuarium itu enam kilogram dan mengatakan bahawa dia tidak pernah melihat ikan keli sebesar itu.


Tukarkan setiap ayat cakap pindah yang berikut kepada ayat cakap ajuk.


a. Puan Kamariah mempersilakan para tetamunya memakan hidangan yang telah disediakan itu tanpa rasa segan.
b. Cikgu Habibah telah meminta pelajarnya supaya jangan bising kerana pelajar kelas di sebelah sedang menjalani ujian lisan.
c. Budak itu menanyai datuknya cara Hang Tuah dan rakan-rakannya dapat membunuh lanun-lanun yang datang membuat kacau di Melaka itu.


Tukar petikan di bawah ini dalam bentuk ayat cakap ajuk. Anda dikehendaki mengekalkan susunan isi dalam petikan.


Ketika hendak membeli tiket melalui mesin tiket komuter, Sarimah bertanya kepada kepada Hilmi, Raju dan Swee Lin sama ada hendak membeli tiket pergi balik atau tiket satu hala sahaja. Raju menjawab dengan menyatakan bahawa lebih baik mereka membeli tiket sehala sahaja kerana semasa balik nanti mereka akan menaiki bas pula. Hilmi bersetuju dengan cadangan itu kerana Swee Lin akan dapat melihat pemandangan lain pula apabila menaiki bas. Swee Lin juga bersetuju dengan cadangan itu kerana dia ingin melihat pemandangan lain ketika menaiki bas. Lagipun, itulah pertama kali dia datang ke Kuala Lumpur.“Tanyalah jika tidak faham, tegurlah sekiranya terlihat salah faham, nasihatlah andai ternampak akhlak yang tenggelam, dan hindarilah jikalau ada dendam yang terpendam.”

No comments:

Post a Comment