Sunday, October 24, 2010

PUNCA MASALAH DISIPLIN

Lihat rajah di bawah dengan teliti. Berikan pendapat anda tentang punca-punca masalah disiplin dalam kalangan pelajar. Pendapat anda mestilah tidak melebihi 120 patah perkataan.
PUNCA MASALAH DISIPLIN PELAJAR
i. Diri sendiri
ii. Keluarga
iii. Masyarakat
iv. Sekolah

Contoh jawapan:

...........Masalah disiplin yang melibatkan pelajar seperti vandalisme, ponteng sekolah, dan gansterisme bukan isu baru. Sebenarnya, mengapakah remaja mudah terjeblos ke dalam kancah moral ini?

..........Antara faktornya ialah kelemahan diri sendiri. Remaja mempunyai semangat inkuiri yang tinggi, misalnya ingin mengetahui rasa rokok. Lebih teruk, remaja sebegini biasanya mempunyai pegangan agama yang rapuh.

...........Selain itu, kelemahan institusi kekelurgaan juga salah satu penyebab. Segelintir ibu bapa bersifat materialistik sehingga tidak dapat memberikan kasih sayang kepada anak-anak, menyebabkan mereka bertindak mencari kawan.

...........Di samping itu, sikap masyarakat yang tidak prihatin juga penyumbang masalah ini. Masyarakat zaman pascamoden bersikap seperti enau dalam belukar. Bahkan, mereka khuatir dicop sebagai penyibuk.

...........Konklusinya, semua pihak perlu sedar akan tanggungjawab masing-masing. Remaja hari ini mencerminkan negara pada masa akan datang.

(121 patah perkataan)

Nota: Pelajar tidak perlu menghuraikan semua isi yang dikemukakan. Boleh menghuraikan dua hingga tiga sahaja, bergantung kepada kepanjangan huraian.

2 comments:

  1. huhhh.....x yah susah2 nk pikir,ikut jerr...heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. penat pikir2 krgn....nasib baik ada krgn kat atas ni....

      Delete