Monday, July 25, 2011

LANGKAH-LANGKAH MENGURANGKAN JENAYAH RASUAH

PMR

Berdasarkan rajah di bawah, tulis pendapat anda tentang langkah-langkah mengurangkan jenayah rasuah. Panjangnya pendapat anda tidak melebihi 120 patah perkataan.

LANGKAH-LANGKAH MENGURANGKAN JENAYAH RASUAH
1. Menguatkuasakan undang-undang
2. kempen Perangi Rasuah
3. Tempoh penyiasatan dan perbicaraan kes disegerakan


.....Mayapada, rasuah merupakan musuh negara, selain dadah dan penyakit kronik. Persoalannya, bagaimanakah jenayah rasuah dapat dikurangkan?

.....Strategi perdana ialah kerajaan perlu menguatkuasakan undang-undang seperti melalui Akta Pencegahan Rasuah 1997. Oleh itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia perlu bertindak lebih agresif dengan menghukum perasuah yang didakwa bersalah.

.....Selain itu, kempen Perangi Rasuah perlu disebarluaskan melalui media massa. Ceramah dan seminar merupakan dua cara untuk memerangi rasuah melalui pendidikan kesedaran tentang bahaya rasuah kepada negara.

.....Malahan, tempoh penyiasatan dan pembicaraan kes rasuah mestilah disegerakan. Realitinya, kes yang lama akan digugurkan seterusnya memberi keyakinan kepada pelaku bahawa kerajaan tidak begitu komited.

.....Akhirul kalam, langkah secara holistik perlu digembleng. Ada yang berpendapat, rasuah diibaratkan sebagai anai-anai yang bisa menumbangkan pohon besar kerana kerjanya tidak nyata dan tersembunyi tetapi mampu melumpuhkan pembangunan sesebuah negara.

(121 patah perkataan)


SPM


Berdasarkan rajah di bawah, tulis pendapat anda tentang langkah-langkah mengurangkan jenayah rasuah. Panjangnya pendapat anda antara 200 hingga 250 patah perkataan.


Langkah-langkah mengurangkan jenayah rasuah:
1. Menguatkuasakan undang-undang
2. Kempen Perangi Rasuah
3. Menyegerakan tempoh kes rasuah


.....Mayapada, rasuah merupakan musuh negara, selain dadah dan penyakit kronik. Apakah yang dimaksudkan dengan rasuah? Rasuah merupakan perbuatan memberi dan menerima sama ada berupa wang tunai, hadiah mahupun kuasa yang sebenarnya mempunyai niat yang tersembunyi, kata orang tua-tua dahulukala, ada udang di sebalik batu. Sejarah rasuah amat panjang dan kewujudannya di Tanah Melayu ini sejak Zaman Kesultanan Melayu Melaka, iaitu semasa pembahagiaan kuasa yang Tun Muktakhir terhadap kroni-kroninya . Persoalannya, bagaimanakah jenayah rasuah dapat dikurangkan?


.....Strategi perdana ialah kerajaan perlu menguatkuasakan undang-undang seperti melalui Akta Pencegahan Rasuah 1997. Ada pendapat yang mengatakan, undang-undang dibuat untuk dipatuhi, bukan untuk dilanggar. Salah satu tujuan undang-undang diwujudkan adalah untuk mendisiplinkan masyarakat. Sebagai tamsilannya, bagi Akta 575 pula, tiga jenis penalti dikenakan iaitu pemenjaraan, denda atau melucutkan harta. Seksyen 16 memperuntukkan pemenjaraan selama tempoh minimum 14 hari dan tempoh maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan yang ditawarkan atau diterima, jika dapat dinilaikan, atau sepuluh ribu ringgit, mengikut yang mana-mana yang lebih tinggi. Sewajarnya, nilai denda perlulah dilipatgandakan supaya pelaku berasa lebih gerun.


.....Selain itu, kempen Perangi Rasuah perlu disebarluaskan melalui media massa. Pengunaan media massa secara holistik, yakni daripada siaran di surat khabar sehinggalah internet, perlulah dibuat. Hal ini demikian kerana pada masa kini, penyebaran sebarang informasi lebih mudah dan cepat dicapai oleh masyarakat melalui satu klik sahaja. Seharusnya kita perlu membugarkan bangga di dada kerana kerajaan memerangi gejala tumbuk rusuk ini secara habis-habisan. Bukan itu sahaja, ceramah dan seminar juga merupakan dua cara perlulah diadakan dari semasa ke semasa. Kata orang, melentur buluh biar dari rebungnya. Memegang kata-kata ini, pendidikan di sekolah juga perlulah diberikan keutamaan kerana merekalah yang akan mewarisi tampuk kepimpinan negara pada masa akan datang.


.....Malahan, tempoh penyiasatan dan pembicaraan kes rasuah mestilah disegerakan. Realitinya, kes rasuah antara kes yang mengambil masa perbicaraan yang begitu lama. Hal ini disebabkan oleh pengumpulan maklumat dan bukti perlu dilakukan dengan berhati-hati. Akibatnya, banyak kes yang digugurkan begitu sahaja seterusnya memberi keyakinan kepada pelaku bahawa kerajaan tidak begitu komited dalam memerangi gejala yang tidak sihat ini. Untuk tujuan itu, pegawai penyiasat perlulah bertindak dengan lebih teliti dalam menghidu suspek yang boleh membantu proses penyiasatan berjalan dengan lebih lancar dan cepat diselesaikan. Bahkan, pelapor yang memberikan maklumat yang tepat dan benar, sewajarnya diberikan imbuhan serta pengiktirafan bagi menghargai sumbangan mereka dalam usaha membantu membanteras jenayah kolar putih ini.


.....Akhirul kalam, langkah secara holistik perlu digembleng oleh semua pihak. Ada yang berpendapat, rasuah diibaratkan sebagai anai-anai yang bisa menumbangkan pohon besar kerana kerjanya tidak nyata dan tersembunyi tetapi mampu melumpuhkan pembangunan sesebuah negara. Sekiranya diteliti, memang benar pendapat itu kerana anai-anai yang bersifat pemusnah kerjanya dilakukan secara implisit tetapi kesan akhirnya akan terdedah apabila pembongkaran berjaya dilakukan. Anda mahu terlibat dalam gejala ini? Tepuk dada, tanya minda.


Perbendaharaan kata:
a. Kroni – rakan dan saudara terdekat
b. Gerun – takut
c. Informasi – maklumat
d. Membugarkan – menyegarkan, menonjolkan
e. Komited – bersungguh-sungguh
f. Holistik – menyeluruh
g. Implisit – tersembunyi, tidak nyata


1 comment: