Thursday, September 29, 2011

RENCANA: USAHA MENJAGA KEBERSIHAN SUNGAI (LAUT)

Pencemaran Sungai: Perlu Dinoktahkan Segera
Oleh: Roslan bin Daud


.....Sungai merupakan anugerah daripada Tuhan yang tidak ternilai. Mencemarkan sungai bermaksud kita tidak bersyukur dengan nikmat kurniaan Tuhan. Mayapada, sungai di Malaysia semakin tercemar teruk seperti Sungai Tiram, Sungai Klang dan Sungai Perak. Hal ini disebabkan oleh kegiatan perindustrian dan pembangunan yang kian rancak di pinggir sungai ‘bagai cendawan tumbuh selepas hujan’. Persoalannya, apakah usaha-usaha yang patut dilakukan bagi menjaga kebersihan sungai di negara kita?

.....Antara usaha perdana adalah melalui penguatkuasaan undang-undang. Kementerian Alam Sekitar perlu membuat pemeriksaan secara mengejut kepada penduduk berhampiran sungai. Disarankan, pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) di tempat-tempat yang menjadi tumpuan penduduk membuang sampah sarap perlu dilakukan. Pihak berkuasa tempatan pula perlu mengenakan denda atau saman kepada kilang yang menyalurkan sisa toksik terus ke dalam sungai. Jika masih ingkar, mereka wajar diberikan pengajaran dengan cara menyita harta syarikat seterusnya melumpuhkan operasi kilang mereka.

.....Selain itu, kempen Cintai Sungai Kita perlu digiatkan ke seluruh pelosok negara. Penyebaran informasi tentang kesan mencemarkan sungai bukan sahaja dilakukan melalui kaca televisyen tetapi juga perlu dilakukan di radio dan media cetak seperti akhbar arus perdana. Ceramah dan pengedaran risalah tentang penjagaan kebersihan sungai dan impak pencemaran sungai juga boleh dilakukan di kawasan perumahan supaya masyarakat sedar akan tabiat buruk membuang sampah sarap ke dalam sungai. Kini, penggunaan internet juga dilihat sebagai senjata baru dalam memastikan kempen yang dicanang berjaya membekas di hati masyarakat.

.....Di samping itu, sekolah juga boleh memainkan peranan melalui pendidikan kesedaran. Guru-guru perlu menyelitkan kepentingan memeliharan kebersihan sungai melalui mata pelajaran yang sesuai seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Geografi dan Sains. Realitinya, mata pelajaran Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan sudah mampu menyemai perasaan cinta akan sungai dalam diri anak-anak. Benarlah kata bijak pandai dahulukala, ‘melentur buluh biarlah dari rebungnya’. Jika anak-anak ini dapat dipupuk dengan rasa tersebut, maka masalah pencemaran sungai tentu dapat dinoktahkan pada masa hadapan memandangkan merekalah generasi yang akan meneruskan legasi kehidupan.

.....Seterusnya, penduduk setempat melalui rukun tetangga perlu mengadakan aktiviti gotong-royong membersihkan sungai. Umpamanya, penduduk boleh mengutip plastik, botol dan kayu yang ada di dalam sungai. Malah, sepanjang sungai boleh dibina laluan pejalan kaki dan taman yang dihiasi oleh jajaran pokok bunga. Jadi, secara tidak langsung, sungai menjadi kawasan rekreasi untuk penduduk. Dengan cara ini, penduduk lebih menghargai kewujudan sungai dalam kehidupan mereka.

.....Akhir kalam, usaha menjaga kebersihan sungai menuntut sinergi yang bersepadu daripada segenap lapisan masyarakat. Sekiranya sungai semakin tercemar, hidupan akuatik bukan sahaja terancam tetapi kita juga turut menerima tempias yang sama. Hal ini demikian kerana sumber air bersih semakin berkurang. Kita tidak mahu generasi akan datang tidak dapat menikmati segala keindahan sungai. Ingatlah, alam ini merupakan pinjaman generasi mendatang, dan kita hanya pemegang amanah.


Sekiranya karangan mengajukan langkah memelihara dan memulihara kebersihan laut, isi ini juga boleh digunakan. Cuma, pelajar perlu menukar sungai kepada laut, juga contoh-contoh laut di Malaysia seperti Laut China Selatan, Selat Melaka dan Selat Johor.

47 comments:

 1. terbaiklah karangan ini :D

  ReplyDelete
 2. i dont care about it

  ReplyDelete
 3. i'm so sorry, i dind't mean that, i just want to say that your information are very good and excelent.

  ReplyDelete
 4. baik!terima kasih

  ReplyDelete
 5. Teria kasih ianya sangat bagus.. Justeru itu rencana ini berguNa untk saye ..

  ReplyDelete
 6. Teria kasih ianya sangat bagus.. Justeru itu rencana ini berguNa untk saye ..

  ReplyDelete
 7. Teria kasih ianya sangat bagus.. Justeru itu rencana ini berguNa untk saye ..

  ReplyDelete
 8. Karangan yang memang baik

  ReplyDelete
 9. Your patah is to over

  ReplyDelete
 10. thanks bro. saya petik sikit untuk dijadikan bbm.

  ReplyDelete
 11. tks bang to share this essy .....

  ReplyDelete
 12. sokdfnpsaigfirhfqeap;rhfg

  ReplyDelete
 13. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 14. thx 4 tis karangan

  ReplyDelete
 15. thx nasib baik ada karangan nie hehehe

  ReplyDelete
 16. terima kasih yerr!!!

  ReplyDelete
 17. menjatuhkan imej pelajar pelajar , kau bukan pelajar eh ?

  ReplyDelete
 18. Rencana ini sangat berguna untuk saya

  ReplyDelete
 19. rencana yang baik untuk menambahkan ilmu

  ReplyDelete
 20. Terima kasih untuk karangan ini ia sungguh membantu

  ReplyDelete
 21. terima kasih. info sangat berguna :)

  ReplyDelete
 22. thanks for them information that you give it was good and i like it again tq for that its was soo nice and easy to understand

  ReplyDelete
 23. too short. tiz essay not suitable for spm students

  ReplyDelete